vmd@vmd.hr          +385 1 337 5546          
Trajanje / Težina i tip ture: 3 dana (2N) / srednje teška treking tura (P3) / uz vodiča
Lokacija i tip prijevoza: NP Paklenica / vlastiti prijevoz
Cijena: 580,00 kn po osobi (odrasli)

 • Što nas čeka?


 • Treking kroz 3 kanjona NP Paklenice
 • Promatranje i fotografiranje bogatstva krških formi u NP Paklenica
 • Tradicionalni život Paklenice u ovisnosti o vodi
 • degustacija domaće kuhinje, vina, rakije i likera

Voda je oduvijek značila život, a NP Paklenica istinski je primjer toga i područje gdje uživajući u planinarenju možemo naučiti ‘iz prve ruke’ kako to sve voda može utjecati na prirodu i čovjeka. Započeti ćemo istraživanjem jednog od najnedostupnijih dijelova parka, uspinjući se kroz kanjon Male Paklenice, duboko ‘uklesan’ u velebitski masiv, upornim djelovanjem istoimenog potoka. Nakon toga slijedi kanjon Orljače, mjesto gdje rijetko tko zalazi i gdje ćemo u miru planine moći uživati i učiti o odnosu vode i krškog reljefa. Na lokaciji Vlaški grad imati ćemo priliku ‘iz ptičje perspektive’ promatrati zanimljive geomorfološke forme NP Paklenice. Za kraj, spustiti ćemo se u Veliku Paklenicu, najveći kanjon područja, posjetiti atraktivnu špilju Manitu Peć i učiti o tome kako je nekada život tekao uz potoke i kanjone Paklenice.

 

 • Program pustolovine


DAN 1 – Zadar / Starigrad

Dolazak u Starigrad Paklenica, smještaj u obiteljsom hotelu i noćenje.

Napomene:

 • moguće organizirati opcionalni rafting na Zrmanji ili posjet starom gradu Zadru, prije dolaska u Starigrad Paklenicu
 • uz najavu i prethodnu rezervaciju moguće organizirati polupansionsku večeru u restoranu našeg hotela

 

DAN 2 – Kanjoni Male Paklenice i Orljače / Vlaški grad

Kratka jutarnja vožnja do Selina i ulazak u carstvo NP Paklenice, kroz kanjon Male Paklenice. Izazovan uspon kroz kanjon, povremeno koristimo i ruke, a tura je dostupna samo za suhog vremena. U gornjem dijelu Male Paklenice odvajamo se za malo poznat put koji nas vodi uz skriveni kanjon Orljače te preko sela i visoravni Malo Libinje, sve do planinarskog skloništa Vlaški grad. Nedavno obnovljeno radom hrvatskih planinara i ljubitelja prirode, predvođenih članovima PD Paklenica, Vlaški grad mjesto je za opustiti dušu i uživati u životu na otvorenom. Smješteno podno istoimenog vrha, na 1280m visine, nudi prekrasne poglede na prostranstva nacionalnog parka i na područje gdje se krećemo tijekom našeg programa, iz ‘ptičje perspektive’. Noćenje u skloništu.

DAN 3 – Kanjon Velike Paklenice

Doručak uz poglede na kanjone i kukove NP Paklenica, kao i na obalu i otoke sjevernodalmatinskog akvatorija i početak spusta prema Velikoj Paklenici – najvećem i najimpozantnijem kanjonu u nacionalnom parku, u kojem ćemo ‘iz žablje perspektive’ imati prilike uživati u pogledima na neke od najvećih stijena u Hrvatskoj, poznatih penjačima diljem svijeta. Na putu ćemo proći i pored planinarskog doma Paklenica te hodati nizvodno uz potok Velike Paklenice, diveći se djelovanju vode na krški reljef.

U kasno popodne silazimo u Starigrad Paklenicu, gdje predlažemo piće i/ili večeru u legendarnom restoranu i okupljalištu pakleničkih avanturista, popularno zvanom ‘Kod Dinka’.

Dobar tek i sretan povratak vašim domovima želi vam VMD Adventure Team!

N.B. Po završetku programa nudimo vam i opcionalne dodatne usluge o kojima više možete vidjeti niže dolje u programu, pod ‘opcionalne usluge’:

 • večera DAN 3 (obiteljski hotel ili lokalni restoran)
 • ekstra noćenje DAN 3-4
 • ulaznica za Manitu Peć (DAN 4)

 • Cijena


Cijena (odrasli): 1.120,00 kn po osobi*
*min 6 osoba

 • Mladi 12-17 godina – 750,00 kn

Što je uključeno?

 • 1 x noćenje s doručkom u obiteljskom hotelu u Starigradu Paklenica (dvokrevetne sobe, tuš/WC)
 • 1 x noćenje u skloništu Vlaški grad (donacija za planinarsko društvo)
 • 2 x dana istraživanja ljepota NP Paklenica, uz iskusnog vodiča iz redova VMD pustolovnog tima
 • 3-dnevna ulaznica za NP Paklenica
 • 2 x ‘Velebitski piknik’ – domaći sirevi i naresci, kruh, povrće, voće i desert
 • Osiguranje od odgovornosti organizatora i jamčevina
 • Troškovi organizacije, prijevoza vodiča, PDV i sl.

Popusti:

 • Za grupe od 4 ili više osoba – 10% popusta

Opcionalne nadoplate (v. info na upit):

 • Večera (DAN 1) u restoranu obiteljskog hotela u Starigradu Paklenica = 100,00 kn po osobi (odrasli) / 70,00 kn mladi (12-17 god.)
 • Večera (DAN 3) u tradicionalnom restoranu u Starigradu Paklenica = 130,00 kn po osobi (odrasli) / 100,00 kn mladi (12-17 god.
 • 1 x noćenje s doručkom (DAN 3-4) u obiteljskom hotelu u Starigradu Paklenica = 220,00 kn po osobi
 • Ulaznica za vođeni posjet Manitoj Peći (DAN 4) = 30,00 kn

 

 • Planinarski info kutak


Trajanje: 6h00-7h00 dnevno
Nivo: 3 gojzerice (izazovna treking tura)
Udaljenost / visinska razlika: 12-14km i + 900m dnevno u prosjeku
Teren: izazovan krški teren i rute uspona uz korištenje ruku pri vršnim dijelovima

 • – Vlastiti prijevoz

  Za one koji nemaju mogućnost korištenja osobnog vozila nudimo slijedeće opcije:

  – Dijeljenje prijevoza sa ostalim polaznicima izleta (po dogovoru, kontaktirati naš ured)
  – Grupni transfer – u slučaju većeg broja zainteresiranih za prijevoz, VMD tim ponuditi će vam i opciju zajedničkog prijevoza kombijem ili mini busom
  – Privatni transfer – ukoliko želite bezbrižno krenuti na izlet, moguća je i organizacija privatnog transfera, osobnim automobilom, kombijem ili mini-busom, ovisno o veličini grupe
  – Rent-a-car – VMD vam nudi uslugu najma kvalitetnih vozila po povoljnim cijenama, u suradnji s našim partnerima iz M.A.C.K. rent-a-car.

 • – Program uključuje 2 x noćenje s doručkom + 2 x piknik
  – Uz opcionalnu nadoplatu moguće je organizirati večeru na dan 1 u restoranu obiteljskog hotela ili na dan 4 u tradicionalnom restoranu u Starigradu Paklenica, koji nudi autohtona jela podvelebitskog kraja

 • – Visoke planinarske tenisice ili gojzerice
  – Sportska planinarska odjeća (imati rezervnu majicu i sl.)
  – Jakna za vjetar i kišu (Gore tex i sl.)
  – Topla kapa i rukavice (listopad-ožujak)
  – Sunčane naočale i šešir/kapa, za slučaj toplog i sunčanog vremena (ožujak-rujan)
  – Min 1,5l vode po osobi

  Preporučujemo i štapove za hodanje. Ukoliko nemate vlastite, VMD pustolovni laboratorij može vam ih iznajmiti za 30,00 kn dnevno.

 • – Zadar stari grad (prije ili poslije programa)
  – Kanjon Krupe ili Tulove grede (u slučaju spavanja u Starigradu na dan 4)
  – Rafting na Zrmanji (na dan 1 ili dan 5)

  *za više info o opcionalnim aktivnostima i posjetima u okolici kontaktirajte naše stručnjake u VMD pustolovnom laboratoriju

 • Vremenski uvjeti

  Velebit je moćna planina, ponekada nepredvidljive ćudi, snažne bure i hladnog vremena. Na tim visinama, posebice tijekom kasne jeseni, zime i ranog proljeća, moguće su brze promjene vremena i dolazak niskih temperatura, bure, kiše, snijega, leda i sl. Stoga je bitno imati toplu odjeću i obuću te ostalu opremu, navedenu pod sekcijom ‘Što ponijeti?

  S druge strane, Velebit je i planina koja često ponudi vrlo lijep i sunčan dan, bez vjetra i (relativno) topao, čak i zimi! Uz to, naš planinarski izlet vodi nas u relativno niže dijelove Velebita, gdje očekujemo da će snijeg i led doći nešto kasnije u godini. Stoga vjerujemo da svi zajedno, u društvu našeg iskusnog vodiča iz VMD pustolovnog tima, možemo uživati u ovom predbožićnom izletu na Velebit.

  Naravno, naš pustolovni tim revno prati vremensku prognozu i ostale elemente bitne za održavanje naše ture te će vas u slučaju da se očekuju teži vremenski uvjeti (npr. led ili veća količina snijega, snažan vjetar i sl.) ili bilo kakve druge prepreke (npr. stanje na cestama), o svemu pravovremeno obavijestiti i dati vam eventualne dodatne savjete oko opreme i sl. Također, naši iskusni vodiči biti će slobodni predložiti I alternativne izlete u okolici, ukoliko se pokaže da su uvjeti na Velebitu prezahtjevni. S obzirom na široko iskustvo i želju za istraživanjem našeg vodičkog tima, ideja za avanture svakako neće nedostajati, a nadamo se niti vašeg entuzijazma da se sa nama upustite u iste! Jer, kako kaže stara izreka, ‘NEMA LOŠEG VREMENA, SAMO LOŠE OPREME’!

  P.S. Naš pustolovni tim rado će vam dati savjet ili odgovoriti na dodatna pitanja koja biste mogli imati vezano za kupovinu sportske I dr. opreme, literaturu i sl. Javite se, tu smo za vas!

 

 • Tko me vodi?


28 godina iskustva u organizaciji planinarskih putovanja po Hrvatskoj i svijetu, u kombinaciji sa timom iskusnih vodiča, ljubitelja prirodne te kulturno-povijesne I tradicijske baštine, formula je koja svakoj avanturi izašloj iz VMD pustolovnog laboratorija daje predznak uspješnog ‘eksperimenta’. Dopustite nam da vam otrijemo tajne pustolovne Hrvatske na siguran i zanimljivi način! VIše o našim vodičima I ekipi iz laboratorija ovdje: https://vmd.hr/hr/o-nama/

Kontaktiraj nas
Na vrh