vmd@vmd.hr          +385 1 337 5546          
Trajanje / Težina i tip ture: 2 dana (1N) / srednje teška plan. tura (P2-3) / uz vodiča
Lokacija i tip prijevoza: PP Velebit / vlastiti prijevoz
Cijena: 580,00 kn po osobi (odrasli) + opcionalna ulaznica u PP Grabovača

 • Što nas čeka?


 • Uzbudljivi usponi na srednjem Velebitu
 • Prekrasni vidici od Like do Jadrana
 • Tradicionalna kuhinja Like i Velebita
 • Dabarski Kukovi – stjenoviti vladari srednjeg Velebita
 • Pećinski park Grabovača (opcionalno)

Uzbudljiv i raznolik planinarski izlet u kojem istražujemo ljepote i tajne srednjeg Velebita (PP Velebit). Po vašem izboru, izlet možete ‘začiniti’ i nedjeljnjim posjetom jedinom pećinskom parku u Europi – PP Grabovača. U 2 planinarska dana uspeti ćemo se na neke od najljepših panoramskih vrhova srednjeg Velebita (Visibaba 1160m i V. Sadikovac 1286m), uživati u pogledima koji sežu od Jadrana do Like, udisati svježi planinski zrak i kušati tradicionalnu kuhinju ovog kraja, u kuhinji hostela u Baškim Oštarijama, gdje ćemo i prespavati u subotu navečer. Hostel je izgrađen kao dio društvenog projekta i za ukusne domaće specijalitete koje spremaju u njihovoj kuhinji, koriste mnoge proizvode lokalnih  dobavljača, potpomažući time i razvoj i očuvanje seoskih sredina i tradicionalne proizvodnje hrane na i u okolici Velebita. Pridružite nam se na ovom planinarskom izletu kojim pomažemo i očuvanju hrvatske tradicije i velebitskog ruralnog života!

 

 • Program pustolovine


DAN 1 – PP Velebit vol. 1 – Visibaba (1160m) & Dabarski Kukovi

10:30h – Sastanak grupe I vodiča u hostelu Baške Oštarije. Kratki uvod I vožnja do prijevoja Dabarska kosa, startne točke današnje kružne planinarske ture na srednjem Velebitu. Uspon na Visibabu 1160m, jedan od ljepših razglednih vrhova Velebita, s kojeg često polijeću u paraglideri. Na prvom dijelu uspona kretati ćemo se I završnim djelom Premužićeve staze, planinarske staze koja je otvorila Velebit planinarskom I izletničkom svijetu. Na vrhu, orjentiranom prema Jadranu, uživati ćemo u pogledina na sjevernu Dalmaciju I Kvarner, kao I na Dabarske kukove I druge dijelove Velebita koji nas okružuju. Nakon vrha silazimo u područje pod Bačić Kukom 1304m, o kojem više možete pročitati na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza ovdje: https://www.hps.hr/info/hrvatski-vrhovi/bacic-kuk-vrh/

S obzirom da se radi o tehničkom usponu, ostati ćemo ‘na pristojnoj udaljenosti’ od samog vrha I u nastavku ture diviti se ljepoti Dabarskih kukova ‘iz žablje perspektive’. Poput stjenovitih tornjeva Dabarski se kukovi visoko uzdižu ponad ‘dabrova’ srednjeg Velebita, udolina u kojima su nekada živjela sela. Nepomični I gorostasni, oni svjedoče mijeni života na planini, koja je danas ispunjena duhom prošlosti, u napuštenim I zaraslim selima u okolici.

U zadnjem dijelu ture imati ćemo priliku uživati u pogledu na središnji dio Dabarskih kukova, u svjetlu popodnevnih zimskih boja. Povratak do automobila I odlazak na smještaj u HOSTEL BAŠKE OŠTARIJE (booking.com link).

Za one koji žele, moguće je unaprijed rezervirati večeru u restoranu hostela (nadoplata 80kn po osobi za odrasle, 50kn za djecu), a u ponudi su razna autohtona jela ličkog I primorskog kraja (za v. info, kontaktirati naš ured).

DAN 2 – PP Velebit vol. 2 – V. Sadikovac (1286m)

Današnja planinarska avantura na srednjem Velebitu vodi nas u područje jugoistočno od Baških oštarija, gdje ćemo uživati u usponu (okvirno 2h00min) na Veliki Sadikovac 1286m. Orjentiran na ličku stranu ovaj istaknuti vrh dati će nam novu perspektivu na srednji Velebit I okolno područje, a u slučaju lijepog vremena možemo očekivati I lijepe poglede prema unutrašnjosti.

Povratak u Baške Oštarije očekujemo u okvirno 13:00h, nakon čega slijedi opcionalni ručak I povratak doma. Za one koji žele, nakon ručka naš će vodič rado sa vama posjetiti I jedini pećinski park u Europi – PP Grabovača. Otkrijte svijet  velebitskog podzemlja, u ugodnoj šetnji kroz špilju Samograd I ostale dragulje ovog neobičnog parka!

N.B. Potičemo vas I na kupnju domaćih sireva I dr. mliječnih proizvoda proizvedenih kod lokalnih dobavljača u okolici Velebita I Like, a koji se mogu kupiti u hostelu u Baškim Oštarijama. Time potičete lokalnu ekonomiju I očuvanje tradicijske baštine planinskih zajednica Hrvatske, a I podržavate uključivanje novih proizvođača ukusnih autohtonih proizvoda u tijekove turizma…a to će vjerujemo podržati I vaše nepce!

 • Cijena


Cijena (odrasli): 620,00 kn po osobi*
*min 6 osoba

 • Mladi 12-17 godina – 440,00 kn
 • Djeca 8-11 god. – 310,00 kn

Što je uključeno?

 • 1 x noćenje s doručkom u hostelu Baške Oštarije – dijeljene spavaonice, tuš I WC / posteljina uključena
 • 2 x dana istraživanja ljepota PP Velebit, uz iskusnog vodiča iz redova VMD pustolovnog tima
 • ‘Velebitski piknik’ na dan 1 – domaći sirevi i naresci, kruh, povrće, voće i desert
 • Osiguranje od odgovornosti organizatora I jamčevina
 • Troškovi organizacije, prijevoza vodiča, PDV I sl.

Popusti:

 • Za grupe od 4 ili više osoba – 10% popusta

Opcionalne nadoplate (v. info na upit):

 • Večera (DAN 1) ili ručak (DAN 2) u restoranu ‘Hostela Baške Oštarije’ – 80,00 kn po osobi (odrasli) / 50,00 kn mladi I djeca
 • Ulaznica za PP Grabovača – v. info na http://pp-grabovaca.hr/cjenik/

 

 • Planinarski info kutak


Trajanje: 5h00 hoda na dan 1 / 4h30-5h00 hoda na dan 2
Nivo: 2 gojzerice (srednje teška planinarska tura)
Udaljenost / visinska razlika: 11km i + 580m na dan 1 / 7km I +350m na dan 2
Teren: ugodan planinarski put, valovit teren, bez većih strmih uspona

 • – Vlastiti prijevoz

  S obzirom da područje Učke nije adekvatno povezano linijama javnog prijevoza, ovaj program izvodi se uz vlastiti prijevoz. Za one koji nemaju mogućnost korištenja osobnog vozila nudimo slijedeće opcije:

  – Dijeljenje prijevoza sa ostalim polaznicima izleta (po dogovoru, kontaktirati naš ured)
  – Grupni transfer – u slučaju većeg broja zainteresiranih za prijevoz, VMD tim ponuditi će vam i opciju zajedničkog prijevoza kombijem ili mini busom
  – Privatni transfer – ukoliko želite bezbrižno krenuti na izlet, moguća je i organizacija privatnog transfera, osobnim automobilom, kombijem ili mini-busom, ovisno o veličini grupe
  – Rent-a-car – VMD vam nudi uslugu najma kvalitetnih vozila po povoljnim cijenama, u suradnji s našim partnerima iz M.A.C.K. rent-a-car.

 • – Program uključuje nedjeljni doručak u restoranu hostela Baške Oštarije
  – Uz opcionalnu nadoplatu (80,00 kn po osobi za odrasle, 50kn za djecu i mlade), moguće je organizirati večeru na dan 1, u restoranu hostela, koji nudi autohtona jela velebitskog kraja

 • – Visoke planinarske tenisice ili gojzerice
  – Sportska planinarska odjeća (imati rezervnu majicu i sl.)
  – Jakna za vjetar i kišu (Gore tex i sl.)
  – Topla kapa i rukavice (listopad-ožujak)
  – Sunčane naočale i šešir/kapa, za slučaj toplog i sunčanog vremena (ožujak-rujan)
  – Min 1,5l vode po osobi

  Preporučujemo i štapove za hodanje. Ukoliko nemate vlastite, VMD pustolovni laboratorij može vam ih iznajmiti za 30,00 kn dnevno.

 • – Autohtona jela ličke i velebitske kuhinje, u restoranu hostela Baške Oštarije – večera ili ručak = 80,00 kn po osobi (odrasli) / 50,00 kn mladi i djeca
  – Ulaznica za PP Grabovača – v. info na http://pp-grabovaca.hr/cjenik/

 • Vremenski uvjeti

  Velebit je moćna planina, ponekada nepredvidljive ćudi, snažne bure I hladnog vremena. Na tim visinama, posebice tijekom kasne jeseni, zime I ranog proljeća, moguće su brze promjene vremena I dolazak niskih temperatura, bure, kiše, snijega, leda I sl. Stoga je bitno imati toplu odjeću I obuću te ostalu opremu, navedenu pod sekcijom ‘Što ponijeti?

  S druge strane, Velebit je I planina koja često ponudi vrlo lijep I sunčan dan, bez vjetra I (relativno) topao, čak i zimi! Uz to, naš planinarski izlet vodi nas u relativno niže dijelove Velebita, gdje očekujemo da će snijeg I led doći nešto kasnije u godini. Stoga vjerujemo da svi zajedno, u društvu našeg iskusnog vodiča iz VMD pustolovnog tima, možemo uživati u ovom predbožićnom izletu na Velebit.

  Naravno, naš pustolovni tim revno prati vremensku prognozu I ostale elemente bitne za održavanje naše ture te će vas u slučaju da se očekuju teži vremenski uvjeti (npr. led ili veća količina snijega, snažan vjetar I sl.) ili bilo kakve druge prepreke (npr. stanje na cestama), o svemu pravovremeno obavijestiti I dati vam eventualne dodatne savjete oko opreme I sl. Također, naši iskusni vodiči biti će slobodni predložiti I alternativne izlete u okolici, ukoliko se pokaže da su uvjeti na Velebitu prezahtjevni. S obzirom na široko iskustvo I želju za istraživanjem našeg vodičkog tima, ideja za avanture svakako neće nedostajati, a nadamo se niti vašeg entuzijazma da se sa nama upustite u iste! Jer, kako kaže stara izreka, ‘NEMA LOŠEG VREMENA, SAMO LOŠE OPREME’!

  P.S. Naš pustolovni tim rado će vam dati savjet ili odgovoriti na dodatna pitanja koja biste mogli imati vezano za kupovinu sportske I dr. opreme, literaturu I sl. Javite se, tu smo za vas!

 

 • Tko me vodi?


28 godina iskustva u organizaciji planinarskih putovanja po Hrvatskoj i svijetu, u kombinaciji sa timom iskusnih vodiča, ljubitelja prirodne te kulturno-povijesne I tradicijske baštine, formula je koja svakoj avanturi izašloj iz VMD pustolovnog laboratorija daje predznak uspješnog ‘eksperimenta’. Dopustite nam da vam otrijemo tajne pustolovne Hrvatske na siguran i zanimljivi način! VIše o našim vodičima I ekipi iz laboratorija ovdje: https://vmd.hr/hr/o-nama/

Kontaktiraj nas
Na vrh