vmd@vmd.hr          +385 1 337 5546          
Trajanje / Težina i tip ture: 09.-10.01.2021 / lakša planinarska tura / sa vodičem
Lokacija i tip prijevoza: Gorski Kotra, Učka
Cijena: 720,00 kn po osobi (odrasli)

 • Što nas čeka?


 • Park Prirode Učka i poučna staza ‘Plas’
 • Vojak 1396m – najviši vrh istarskog poluotoka
 • NP Risnjak i magični izvor Kupe (Lynx & Fox)
 • Stari grad Kastav
 • Tradicionalna kuhinja Gorskog kotara

Na ovom uzbudljivom I raznovrsnom vikendu, prvog dana istražiti ćemo šume I grebene planine Učke (park prirode) te uživati u pogledima sa najvišeg vrha istarskog poluotoka (Vojak 1401m). Na lijep dan pogledi ‘pucaju’ od udaljenih otoka I talijanske obale pa sve do Gorskog Kotara, Velebita I slovenskih Alpi! Nakon planinarske ture posjećujemo pomalo zaboravljeni dragulj primorskog kraja – stari grad Kastav. Učimo o povijesti, ali I tradicionalnom životu, uz mogućnost posjete ‘Mićim zavičajnim muzejima’ Kastva. U predvečerje odlazimo za Gorski Kotar (Fužine), gdje odsjedamo u hotelu Bitoraj 4*, duge tradicije I ukusne ponude autohtonih jela. Nedjelju ćemo provesti u laganoj šetnji do magičnog izvora Kupe, tirkizne ljepotice goranskog krša. Kako bi čarolija bila potpuna, sa nama je lokalna ‘lisica’ Jelena Holenko (Lynx & Fox), strastvena ljubiteljica Gorskog kotara I naš nedjeljni vodič kroz priču o prirodi I tradicijama goranskog kraja. Za kraj programa, preporučujemo ručak ili desert I kavu u restoranu ‘Goranska kuća’ u Delnicama…ukusan zalogaj za kraj naše avanture!

 • Program izleta


DAN 1 – PP Učka (Vojak 1396m) & stari grad Kastav

Sastanak grupe I vodiča na parkiralištu restorana ‘Dina’, u mjestu Mihotići, kraj Matulja (GOOGLE MAP), u 10:00h. Zajednička vožnja prema prijevoju Poklon, PP Učka. Uvodna objašnjenja I pokret na uspon na Vojak 1396m, najviši vrh Učke I istarskog poluotoka. Tijekom uspona naučiti ćemo više o biološkoj raznolikosti Parka prirode Učka te o postanku krških reljefa I oblika, na poučnoj stazi ’Plas’, a onda I uživati u pogledima sa vršnog grebena Učke. Na lijep dan sa vrha Vojak pogledi sežu sve do vrhova Julijskih Alpi, a kvarnerski zaljev prostire se tik ispod nas.

Spust sa vrha drugom stazom, natrag na prijevoj Poklon (parking) I pauza za opcionalni ručak u restoranu ‘Dopolavoro’, koji nudi mnoga ukusna tradicionalna jela primorskog I istarskog kraja.  Nakon ručka vozimo u smjeru Gorskog Kotara (Fužine), a na putu ćemo posjetiti I stari grad Kastav – pomalo skriveni dragulj Primorja, koji nam priča priču o bogatoj povijesti ovog kraja, sve od pretpovijesti do današnjih dana. Po dolasku u Fužine, smještaj u hotelu ‘Bitoraj’ 4*, u dvokrevetnim sobama (vlastita kupaonica/WC). Opcionalna večera u restoranu hotela, koji nudi autohtona jela Gorskog kotare I Primorja (više info na https://bitoraj.hr/restoran-bitoraj/ ).

DAN 2 – Izvor Kupe (NP Risnjak)

Danas otkrivamo čaroliju Gorskog kotara i izvora Kupe, u društvu lokalne vodičice Jelene (Lynx & Fox). Ona će nam ispričati priču o goranskom kraju, njegovoj prirodi, ali I tradicijama, tijekom lagane I opuštajuće šetnje do izvora Kupe. Upoznati ćemo I staro selo Razloge te uživati u zelenoj magiji Gorskog kotara dok slušamo o legendama iz kraja, kroz priče naše vodičice Jelene. Po završetku šetnje preporučujemo opcionalni ručak ili desert I kavu u restoranu Hotela Risnjak, u Delnicama. Povratak.

 • Cijena


Cijena (odrasli): 720,00 kn po osobi*
*min 6 osoba

 • Mladi 12-17 godina – 470,00 kn
 • Djeca 8-11 god. – 190,00 kn

Što je uključeno?

 • 1 x noćenje s doručkom u hotelu ‘Bitoraj’ 4*, Fužine (vlastita kupaonica/WC)
 • 2 x dana istraživanja ljepota PP Učka I NP Risnjak, uz iskusne vodiče koji će sa vama podijeliti svoju strast i znanje o kraju u kojem vode
 • Ulaznica u NP Risnjak
 • Osiguranje od odgovornosti organizatora I jamčevina
 • Troškovi organizacije, prijevoza vodiča, PDV I sl.

Popusti:

 • Za grupe od 4 ili više osoba – 10% popusta

Opcionalne nadoplate (v. info na upit):

 • Jednokrevetna soba = 100,00 kn po osobi
 • Tradicionalna večera u restoranu ‘Hotela Bitoraj’ u Fužinama = 130,00 kn po osobi (odrasli)

Tradicionalni ručak u restoranu ‘Goranska kuća’ u Delnicama (v. info na upit)

 

 • Planinarski info kutak


Trajanje: 3h30-4h00 hoda na dan 1 / 1h30-2h00 hoda na dan 2
Nivo: 1-2 gojzerice (lakša planinarska tura)
Udaljenost / visinska razlika: 7km i + 500m na dan 1 / 5km I +150m na dan 2
Teren: ugodan planinarski put, bez većih i strmijih uspona

 • – Vlastiti prijevoz
  – Rent-a-car (uz nadoplatu)
  – Privatni transfer (uz nadoplatu)

  S obzirom da područje Učke nije adekvatno povezano linijama javnog prijevoza, ovaj program izvodi se uz vlastiti prijevoz. Za one koji nemaju mogućnost korištenja osobnog vozila nudimo slijedeće opcije:

  – Dijeljenje prijevoza sa ostalim polaznicima izleta (po dogovoru, kontaktirati naš ured)
  – Rent-a-car – VMD vam nudi uslugu najma kvalitetnih vozila po povoljnim cijenama, u suradnji s našim partnerima iz M.A.C.K. rent-a-car.
  – Privatni transfer – ukoliko želite bezbrižno krenuti na izlet, moguća je i organizacija privatnog transfera, osobnim automobilom, kombijem ili mini-busom, ovisno o veličini grupe

 • – Program uključuje doručak u hotelu ‘Bitoraj’ 4*, Fužine
  – Uz opcionalnu nadoplatu (130,00 kn po osobi), moguće je organizirati večeru na dan 1, u restoranu hotela ‘Bitoraj’, koji nudi autohtona jela gorsko-kotarskog kraja

 • – Visoke planinarske tenisice ili gojzerice
  – Sportska planinarska odjeća (imati rezervnu majicu i sl.)
  – Jakna za vjetar i kišu (Gore tex i sl.)
  – Topla kapa i rukavice (listopad-ožujak)
  – Sunčane naočale i šešir/kapa, za slučaj toplog i sunčanog vremena (ožujak-rujan)
  – Min 1,5l vode po osobi

  Preporučujemo i štapove za hodanje. Ukoliko nemate vlastite, VMD pustolovni laboratorij može vam ih iznajmiti za 30,00 kn dnevno.

 • – Subotnji ručak u restoranu ‘Dopolavoro’ (Učka) – tradicionalna jela istarskog I primorskog kraja. Za rezervacije I više info o meniju kontaktirati VMD ured / O restoranu: https://www.dopolavoro.hr/
  – Posjet ‘Mićim zavičajnim muzejima’ Kastva – v. info na upit I na: https://www.kastav-touristinfo.hr/hr/86/mici-zavicajni-muzeji )
  – Nedjeljni ručak uz autohtona gorsko-kotarska jela, u restoranu ‘Goranska kuća’, u Delnicama. Za rezervacije I više info o meniju kontaktirati VMD ured / O restoranu: http://www.hotel-risnjak.hr/restoran_goranska_kuca.asp

 • Vremenski uvjeti

  Cilj subotnjeg uspona je 1396m visok vrh Učke I istarskog poluotoka Vojak. Na tim visinama, posebice tijekom kasne jeseni, zime I ranog proljeća, moguće su brze promjene vremena I dolazak niskih temperatura, snijega, leda I sl. Stoga je bitno imati toplu odjeću I obuću te ostalu opremu, navedenu pod sekcijom ‘Što ponijeti?’. Naravno, naš pustolovni tim revno prati vremensku prognozu I ostale elemente bitne za održavanje naše ture te će vas u slučaju da se očekuju teži vremenski uvjeti (npr. led ili veća količina snijega, snažan vjetar I sl.) ili bilo kakve druge prepreke (npr. stanje na cestama), o svemu pravovremeno obavijestiti I dati vam eventualne dodatne savjete oko opreme I sl. Također, naši iskusni vodiči biti će slobodni predložiti I alternativne planinarske izlete u okolici, ukoliko se pokaže da su uvjeti na vršnm grebenu Učke prezahtjevni. S obzirom na široko iskustvo I želju za istraživanjem našeg vodičkog tima, ideja za avanture svakako neće faliti, a nadamo se niti vašeg entuzijazma da se sa nama upustite u iste! Jer, kako kaže stara izreka, ‘NEMA LOŠEG VREMENA, SAMO LOŠE OPREME’!

  P.S. Naš pustolovni tim rado će vam dati savjet ili odgovoriti na dodatna pitanja koja biste mogli imati vezano za kupovinu sportske I dr. opreme, literaturu I sl. Javite se, tu smo za vas!

 

 • Tko me vodi?


28 godina iskustva u organizaciji planinarskih putovanja po Hrvatskoj i svijetu, u kombinaciji sa timom iskusnih vodiča, ljubitelja prirodne te kulturno-povijesne I tradicijske baštine, formula je koja svakoj avanturi izašloj iz VMD pustolovnog laboratorija daje predznak uspješnog ‘eksperimenta’. Dopustite nam da vam otrijemo tajne pustolovne Hrvatske na siguran i zanimljivi način! VIše o našim vodičima I ekipi iz laboratorija ovdje: https://vmd.hr/hr/o-nama/

Kontaktiraj nas
Na vrh