vmd@vmd.hr          +385 1 337 5546          
Trajanje / Težina i tip ture: 4 dana (3N) / izazovna treking tura (P3) / uz vodiča
Lokacija i tip prijevoza: NP Paklenica / vlastiti prijevoz
Cijena: 580,00 kn po osobi (odrasli)

 • Što nas čeka?


 • Izazovni usponi na istaknute kukove NP Paklenica
 • Prekrasni vidici na sjevernodalmatinski akvatorij i visove Velebita
 • Manita Peć – podzemno carstvo skriveno u Velebitu
 • Kanjon Velike Paklenice
 • Tradicionalna kuhinja podvelebitskog kraja

NP Paklenica jedno je od geomorfološki najzanimljivijih područja Hrvatske, na kojem se isprepliću duboki kanjoni i visoki stjenoviti tornjevi, zvani ‘kukovi’. Naš program provesti će nas nekim od najvećih i najpoznatijih kukova područja. Uživati ćemo u izazovnim usponima i prelijepim pogledima na Jadran te vršne dijelove Velebita. Također, posjetiti ćemo i atraktivnu špilju Manita peć, upoznati se sa duhovnim životom velebitskog podneblja i za kraj uživati u trad. kuhinji u selu Ramići.

 

 • Program pustolovine


DAN 1 – Zadar / Starigrad

Dolazak u Starigrad Paklenica, smještaj u obiteljsom hotelu i noćenje.

Napomene:

 • moguće organizirati opcionalni rafting na Zrmanji ili posjet starom gradu Zadru, prije dolaska u Starigrad Paklenicu
 • uz najavu i prethodnu rezervaciju moguće organizirati polupansionsku večeru u restoranu našeg hotela

DAN 2 – Bojin kuk 1110m / Veliko Rujno

Jutarnji transfer do sela Dokoze i početak planinarske ture prema prvom cilju programa – Bojinom Kuku. Na stranicama Hrvatskog Planinarskog saveza piše: ‘’Bojin kuk je najviši vrh u Bojincu, području neobično slikovitih vapnenačkih kukova. O ljepoti Bojinca najbolje svjedoči činjenica da su granice Nacionalnog parka Paklenica proširene tako da Park obuhvati i Bojinac kao zapadnu, izdvojenu cjelinu. Iako je Bojinac iznimno slikovit, treba imati na umu da je uspon na najviši Bojin kuk zahtjevan pa se ne preporučuje neiskusnim planinarima.’’ (www.hps.hr)

Nakon okvirno 3h30 uspona dolazimo na područje ispod Bojinca, gdje možemo uživati u pogledima na Jadran sa visine. Od te točke prema vrhu vodi izazovna stjenovita staza na kojoj se povremeno treba poslužiti i rukama pa odlazak na vrh preporučujemo samo onima koji su fizički i mentalno spremni za takve vrste napora i terena. Također, zadržavamo pravo da naš vodič na terenu odredi tko je spreman za ići prema vrhu, a tko bi trebao ostati u podnožju, uživati u pogledima na sjeverni Jadran.

Nakon predivnih pogleda sa Bojinog kuka, jednog od ljepših vidikovaca na južnom Velebitu, silazimo na visoravan Velikog Rujna, u istoimeno selo, gdje ćemo provesti noć na svježem velebitskom zraku, uz tradicionalne specijalitete kraja. 

DAN 3 – Vidakov kuk 845m – Zoljin Kuk 847m  / Manita Peć

Doručak uz poglede na okolne vrhove Velebita i pokret prema Vidakovom i Zoljinom kuku – također vrlo lijepim razglednim vrhovima jugoistočno od Bojinca. Nastavljamo u smjeru kanjona Velike Paklenice, prvo se spuštajući do ulaza u Manitu Peć, jedan od većih i raskošnijih špiljskih objekata u parku. Vođeni posjet ove impozantne špilje koja obiluje špiljskim ukrasima, ali i pričama iz davnina. Nakon Manite peći spuštamo se u kanjon Velike Paklenice, gdje ćemo se diviti stjenovitim zidovima koji se uzdižu iznad nas, dok se krećemo uzvodno uz potok do planinarskog doma Paklenice te malog zaselka Ramići, iznad doma.

Još jedna večer na Velebitu, uz svježi zrak planine i zvuk vjetra u krošnjama u okolici te tradicionalnu večeru koju će nam spremiti Mario Ramić, vlasnik kuće u kojoj ćemo biti smješteni. Noćenje u Ramićima.

DAN 4 – Anića kuk 712m / Velika Paklenica

Danas se budimo uz pogled na kanjon Velike Paklenice, prije polaska na Anića kuk 712m – najveću stijenu na Velebitu i najznamenitiju stijenu u Hrvatskoj. Sama stijena viša je od 300m i poznata je među penjačima diljem svijeta, po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim problemima i izazovima te prepoznatljivom prevjesnom klinu.

Prema Anića kuku kretati ćemo se kroz područje Malih Močila i starih sela Škiljići i Jurline te uživati u istraživanju područja između 2 najveća kanjona NP Paklenice. Po usponu na Anića kuk uživati ćemo u pogledima na vršni greben Velebita i njegova 2 najviša vrha – Vaganski vrh 1757m i Sveto Brdo 1751m. Također, diviti ćemo se prostranstvima krša južnog Velebita, prije spusta u Jurline i natrag prema kanjonu i Starigradu, gdje će završiti naša avantura po kukovima i kanjonima NP Paklenice.

Prije završetka cijelog programa predlažemo i zajedničko piće u jednom od legendarnih restorana Starigrada, popularno zvanog ‘Kod Dinka’, gdje možemo sresti mnoge druge planinare, penjače i avanturiste i osjetiti duh avanture još jednom, prije povratka kući. Nadamo se da ste uživali!

 • Cijena


Cijena (odrasli): 620,00 kn po osobi*
*min 6 osoba

 • Mladi 12-17 godina – 440,00 kn

Što je uključeno?

 • 1 x noćenje s doručkom u obiteljskom hotelu u Starigradu Paklenica (dvokrevetne sobe, tuš/WC)
 • 2 x polupansion u tradicionalnom smještaju u NP Paklenica– dijeljene spavaonice, tuš I WC / Posteljina uključena
 • 3 x dana istraživanja ljepota NP Paklenica, uz iskusnog vodiča iz redova VMD pustolovnog tima
 • 3 x ‘Velebitski piknik’ – domaći sirevi i naresci, kruh, povrće, voće i desert
 • Ulaznica za vođeni posjet Manitoj Peći
 • Osiguranje od odgovornosti organizatora I jamčevina
 • Troškovi organizacije, prijevoza vodiča, PDV i sl.

Popusti:

 • Za grupe od 4 ili više osoba – 10% popusta

Opcionalne nadoplate (v. info na upit):

 • Večera (DAN 1) u restoranu obiteljskog hotela u Starigradu Paklenica = 100,00 kn po osobi (odrasli) / 70,00 kn mladi (12-17 god.)
 • Večera (DAN 4) u tradicionalnom restoranu u Starigradu Paklenica = 130,00 kn po osobi (odrasli) / 100,00 kn mladi (12-17 god.)
 • 1 x noćenje s doručkom (DAN 4-5) u obiteljskom hotelu u Starigradu Paklenica = 220,00 kn po osobi

 

 • Planinarski info kutak


Trajanje: 6h00-7h00 dnevno
Nivo: 3 gojzerice (izazovna treking tura)
Udaljenost / visinska razlika: 12-14km i + 900m dnevno u prosjeku
Teren: izazovan krški teren i rute uspona uz korištenje ruku pri vršnim dijelovima

 • – Vlastiti prijevoz

  Za one koji nemaju mogućnost korištenja osobnog vozila nudimo slijedeće opcije:

  – Dijeljenje prijevoza sa ostalim polaznicima izleta (po dogovoru, kontaktirati naš ured)
  – Grupni transfer – u slučaju većeg broja zainteresiranih za prijevoz, VMD tim ponuditi će vam i opciju zajedničkog prijevoza kombijem ili mini busom
  – Privatni transfer – ukoliko želite bezbrižno krenuti na izlet, moguća je i organizacija privatnog transfera, osobnim automobilom, kombijem ili mini-busom, ovisno o veličini grupe
  – Rent-a-car – VMD vam nudi uslugu najma kvalitetnih vozila po povoljnim cijenama, u suradnji s našim partnerima iz M.A.C.K. rent-a-car.

 • – Program uključuje 2 x puni pansion + 1 x polupansion (ručak = piknik)
  – Uz opcionalnu nadoplatu moguće je organizirati večeru na dan 1 u restoranu obitelsjkog hotela ili na dan 4 u tradicionalnom restoranu u Starigradu Paklenica, koji nudi autohtona jela podvelebitskog kraja

 • – Visoke planinarske tenisice ili gojzerice
  – Sportska planinarska odjeća (imati rezervnu majicu i sl.)
  – Jakna za vjetar i kišu (Gore tex i sl.)
  – Topla kapa i rukavice (listopad-ožujak)
  – Sunčane naočale i šešir/kapa, za slučaj toplog i sunčanog vremena (ožujak-rujan)
  – Min 1,5l vode po osobi

  Preporučujemo i štapove za hodanje. Ukoliko nemate vlastite, VMD pustolovni laboratorij može vam ih iznajmiti za 30,00 kn dnevno.

 • – Zadar stari grad (prije ili poslije programa)
  – Kanjon Krupe ili Tulove grede (u slučaju spavanja u Starigradu na dan 4)
  – Ulaznica za PP Grabovača – v. info na http://pp-grabovaca.hr/cjenik/

 • Vremenski uvjeti

  Velebit je moćna planina, ponekada nepredvidljive ćudi, snažne bure i hladnog vremena. Na tim visinama, posebice tijekom kasne jeseni, zime i ranog proljeća, moguće su brze promjene vremena i dolazak niskih temperatura, bure, kiše, snijega, leda i sl. Stoga je bitno imati toplu odjeću i obuću te ostalu opremu, navedenu pod sekcijom ‘Što ponijeti?

  S druge strane, Velebit je i planina koja često ponudi vrlo lijep i sunčan dan, bez vjetra i (relativno) topao, čak i zimi! Uz to, naš planinarski izlet vodi nas u relativno niže dijelove Velebita, gdje očekujemo da će snijeg i led doći nešto kasnije u godini. Stoga vjerujemo da svi zajedno, u društvu našeg iskusnog vodiča iz VMD pustolovnog tima, možemo uživati u ovom predbožićnom izletu na Velebit.

  Naravno, naš pustolovni tim revno prati vremensku prognozu i ostale elemente bitne za održavanje naše ture te će vas u slučaju da se očekuju teži vremenski uvjeti (npr. led ili veća količina snijega, snažan vjetar i sl.) ili bilo kakve druge prepreke (npr. stanje na cestama), o svemu pravovremeno obavijestiti i dati vam eventualne dodatne savjete oko opreme i sl. Također, naši iskusni vodiči biti će slobodni predložiti I alternativne izlete u okolici, ukoliko se pokaže da su uvjeti na Velebitu prezahtjevni. S obzirom na široko iskustvo i želju za istraživanjem našeg vodičkog tima, ideja za avanture svakako neće nedostajati, a nadamo se niti vašeg entuzijazma da se sa nama upustite u iste! Jer, kako kaže stara izreka, ‘NEMA LOŠEG VREMENA, SAMO LOŠE OPREME’!

  P.S. Naš pustolovni tim rado će vam dati savjet ili odgovoriti na dodatna pitanja koja biste mogli imati vezano za kupovinu sportske I dr. opreme, literaturu i sl. Javite se, tu smo za vas!

 

 • Tko me vodi?


28 godina iskustva u organizaciji planinarskih putovanja po Hrvatskoj i svijetu, u kombinaciji sa timom iskusnih vodiča, ljubitelja prirodne te kulturno-povijesne I tradicijske baštine, formula je koja svakoj avanturi izašloj iz VMD pustolovnog laboratorija daje predznak uspješnog ‘eksperimenta’. Dopustite nam da vam otrijemo tajne pustolovne Hrvatske na siguran i zanimljivi način! VIše o našim vodičima I ekipi iz laboratorija ovdje: https://vmd.hr/hr/o-nama/

Kontaktiraj nas
Na vrh