vmd@vmd.hr          +385 1 337 5546          
Trajanje / Težina i tip ture: 1 Dan / lakša planinarska tura (P2) / uz vodiča
Lokacija i tip prijevoza: Vinodol / vlastiti prijevoz ili privatni transfer uz nadoplatu
Cijena: 290,00 kn odrasli (190,00kn mladi 10-16.god.)

 • Što nas čeka?


 • Stare crkve, sela, kule i zidine Bribira
 • Karavanskim putevima starih stočara
 • Stijena Kavranica i Staza litica – prekrasne panorame na Jadran i Vinodol

S uzbuđenjem vas pozivamo u prvu epizodu (vol.1) ‘Kratkih šetnji u prošlost’! Nova je to serija VMD pješačkih i planinarskih programa, nastalih na temelju (i uz nesebičnu pomoć autora) istoimene knjige ‘Kratke šetnje u prošlost’, Lare Černicki i Staše Forenbahera. Kombinirajući njihova znanja o kulturno-povijesnoj, tradicijskoj i arheološkoj baštini raznih (često i manje poznatih) krajeva Hrvatske te dugogodišnje iskustvo VMD Adventure tima (osnovani 1992.god.) u organizaciji i vođenju avantura na otvorenom, ovi programi otkriti će vam Hrvatsku na jedan sasvim nov način! U ovoj epizodi upoznajemo stare gradove, utvrde i sela u okolibi Bribira, karavanske puteve kojima su stočari Vinodola trgovali sa stanovnicima Gorskog kotara, ostatke ljetnih sela gdje ćemo pričati priče o tradicionalnom životu te panoramske staze ponad stijene Kavranica, gdje će vam pogledi na sjeverni Jadran oduzeti dah!

Aktivno i poučno, zvuči dobro? Pridružite se i krenite u ‘Kratke šetnje u prošlost’ s nama!

 

 • Program


09:30h – Sastanak grupe i vodiča na parkingu pod zidinama Bribira. Upoznavanje, uvodna objašnjenja i pokret na  našu prvu ‘šetnju u prošlost’.

30-ak min lagane šetnje dovodi nas do sela Podskoči gdje ćemo upoznati srednjovjekovnu crkvu Sv. Martina. Nakon toga slijedi nam uspon lijepo položenim starim kolnim putem, izgrađenim početkom 19.st. ‘Put je poduprt jakim potpornim zidovima, ima djelomično očuvanu kaldrmu, poprečne rigole za odvodnju i kolobranske stupiće koji se nižu duž rubnika od krupnog klesanog kamenja. Gotovo cijelom dužinom u kolnik su usječeni kolotrazi koje su za sobom ostavila kola starih Bribiraca, koji su u Bribriskoj šumi imali svoje ljetne stanove’ (‘Kratke šetnje u prošlost’. Černici, L., Forenbaher, S.). Nakon okvirno 1h vremena ugodnog uspona uz mirise proljetne kadulje, stižemo na vrh stijene Kavranice, koja se uzdiže iznad Vinodola i dio je stjenovitog grebena koji zatvara vinodolsku dolinu sa SI strane. Nastavljamo po Stazi litica, koja prati spomenuti greben i pritom uživamo u krasnim panoramama na sjeverni Jadran, prije nego se spustimo karavanskim putem do sela Podskoči i Bribira.

Upoznati ćemo kratko i staru gradsku jezgru Bribira, a zatim vas pozivamo da ovu lijepu planinarsku turu ‘zaokružimo’ posjetom jednoj od lokalnih vinarija Vinodola (uključeno u program), gdje ćemo degustirati izvrsna vina iz kraja te dobiti priliku kupiti razne proizvode hrvatske eno-gastrološke ponude.

Posjet vinariji označiti će i službeni završetak današnjeg programa, nakon čega vam preporučujemo i zasluženi kupanjac na plažama Selca, Novog Vinodolskog ili Crikvenice ili daljnje posjete u okolici (Novi Vinodolski, Stari grad Ledenice, Utvrda Badanj i sl.). O opcijama će vam više reći naš vodič na terenu.

Ukoliko želite, moguće je rezervirati i noćenje na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, ovisno o vašim željama (za više informacija i rezervacije, molimo kontaktirati naš ured).

 • Cijena


290,00 kn po osobi (odrasli)*
*min 6 osoba

 • mladi 10-16 godina – 190,00 kn

 

Popusti:

 • za grupe od 4 ili više osoba – 10% popusta (za odrasle)

 

Što je uključeno?

 • planinarska tura u Vinodolu, temeljena na kulturno-povijesnom vodiču za hodače ‘Kratke šetnje u prošlost’
 • iskusan vodič iz redova VMD Adventure Tima
 • ‘Piknik na stazi’ – lagani ručak uz proizvode hrvatskog sela
 • degustacija vina u jednoj od lokalnih vinarija
 • troškovi organizacije, prijevoza vodiča, PDV i sl.

 

Opcionalne nadoplate (v. info na upit):

 • noćenje s doručkom na crikveničkoj rivijeri ili u Gorskom kotaru (cijena ovisi o lokaciji i kategoriji smještaja koju želite; za više info molimo vas da kontaktirate VMD ured)

 

 • Planinarski info kutak


Trajanje: 3h30-4h00 hoda + piknik
Težina: 2 gojzerice (lakša planinarska tura)
Udaljenost / visinska razlika: 8,5km i + 450m
Teren: raznolik i razmjerno jednostavan teren, kombinacija starih kolnih i karavanskih puteva, uz nešto više razlomljen krš na Stazi litica; bez strmih uspona ili silazaka

 • – vlastiti prijevoz

  Za one koji nemaju mogućnost korištenja osobnog vozila nudimo slijedeće opcije:

  – dijeljenje prijevoza sa ostalim polaznicima izleta (po dogovoru, kontaktirati naš ured)
  – grupni transfer – u slučaju većeg broja zainteresiranih za prijevoz, VMD tim ponuditi će vam i opciju zajedničkog prijevoza kombijem ili mini busom
  – privatni transfer – ukoliko želite bezbrižno krenuti na izlet, moguća je i organizacija privatnog transfera, osobnim automobilom, kombijem ili mini-busom, ovisno o veličini grupe
  – rent-a-car – VMD vam nudi uslugu najma kvalitetnih vozila po povoljnim cijenama, u suradnji s našim partnerima iz M.A.C.K. rent-a-car.

 • – program uključuje ‘Hrvatski piknik’ – lagani snack-ručak, koji će uključivati i neki od hrvatskih tradicionalnih proizvoda (sirevi, naresci, povrće i voće)
  – uz opcionalnu nadoplatu  moguće je organizirati i večeru nakon programa u nekom od obližnjih restorana u Novom Vinodolskom, Crikvenici, Fužinama ili Delnicama

 • – visoke planinarske tenisice ili gojzerice
  – sportska planinarska odjeća (imati rezervnu majicu i sl.)
  – jakna za vjetar i kišu (Gore tex i sl.)
  – sunčane naočale i šešir/kapa, za slučaj toplog i sunčanog vremena (ožujak-rujan)
  – min 1,5l vode po osobi

  Preporučujemo i štapove za hodanje. Ukoliko nemate vlastite, VMD pustolovni laboratorij može vam ih iznajmiti za 30,00 kn dnevno.

 • – stari gradovi Novi Vinodolski, Drivenik, Ledenice
  – utvrda Badanj
  – ručak ili večera u PD Vagabundina koliba kraj Liča, uz ukusne recepte ‘po domaću’

 • Vremenski uvjeti

  Područje Vinodola odlikuje blaga mediteranska klima sa utjecajim svježe kontinentalne klime Gorskog kotara. Iako je ovaj izlet pogodan za svako doba godine, osim za pretoplih ljetnih ili prehladnih zimskih dana, najbolje vrijeme za šetnje je upravo proljeće, kada su livade nad Vinodolom bujne, zelene i pune cvijeća. Unatoč većinom ugodnoj klimi, svakako preporučujemo u ruksaku ponijeti i nešto tople odjeće te neku vjetrovku, radi relativno svježih i jakih vjetrova koji mogu puhati ovim krajem, spuštajući se iz Gorskog kotare prema Jadranu (vidi više po ‘Što ponijeti?’).

  Naravno, naš pustolovni tim revno prati vremensku prognozu i ostale elemente bitne za održavanje naše ture te će vas u slučaju da se očekuju teži vremenski uvjeti (npr. snažan vjetar, jake kiše i sl.) ili bilo kakve druge prepreke (npr. stanje na cestama), o svemu pravovremeno obavijestiti i dati vam eventualne dodatne savjete oko opreme i sl. Također, naši iskusni vodiči biti će slobodni predložiti i alternativne aktivnosti u okolici, ukoliko se vrijeme pokaže prelošim za održavanje originalnog itinerera, a naši pustolovi u VMD uredima u Zagrebu rado će vam dati savjet ili odgovoriti na dodatna pitanja koja biste mogli imati vezano za kupovinu sportske i dr. opreme, literaturu i sl. Javite se, tu smo za vas!

 

 • Tko me vodi?


29 godina iskustva u organizaciji planinarskih putovanja po Hrvatskoj i svijetu, u kombinaciji sa timom iskusnih vodiča, ljubitelja prirodne te kulturno-povijesne i tradicijske baštine, formula je koja svakoj avanturi izašloj iz VMD pustolovnog laboratorija daje predznak uspješnog ‘eksperimenta’. Dopustite nam da vam otkrijemo tajne pustolovne Hrvatske na siguran i zanimljivi način! Više o našim vodičima i ekipi iz laboratorija ovdje: https://vmd.hr/hr/o-nama/

Kontaktiraj nas
Na vrh