vmd@vmd.hr          +385 1 337 5546          
Trajanje / Težina i tip ture: 13.06.21 (ned) / lakša planinarska tura (P2) / uz vodiča
Lokacija i tip prijevoza: Dolina Kupe / vlastiti prijevoz do Delnica i organizirani prijevoz u Gorskom kotaru
Cijena: 420 kn po osobi*

 • Što nas čeka?


 • Izvor Kupe – dragulj Nacionalnog parka Risnjak
 • ‘Što sam naučio na planini?’ – susret i razgovor s autorom knjige
 • Meditativni mir gorskokotarskih sela i kanjona Kupe
 • Ukusni zalogaji Gorskog kotara

S uzbuđenjem vas pozivamo na ovaj nesvakidašnji planinarsko-književni događaj u srcu Gorskog kotara! Lakša planinarska tura u društvu našeg vodiča upoznati će vas s ljepotama magičnog izvora i kanjona Kupe, a tijekom ture, okruženi šumom, na livadi i uz obalu rijeke Kupe, uživat ćemo u pričama iz knjige ‘Što sam naučio na planini?’, koje će čitati sâm autor. U razgovoru s njim moći ćete i saznati kako je knjiga nastala i što je sve Milan Majerović-Stilinović  naučio u planini.

Za one koji žele znati više o autoru i knjizi, preporučujemo posjetiti stranice izdavačke kuće Libricon, našeg partnera i sukreatora programa.

Planinarski izlet + književni desert – zvuči dobro? Pridružite nam se!

 

 

 • Program


09:30h – Sastanak grupe i vodiča u centru mjesta Delnice, na parkingu LIDL-a. Odmah pored nalazi se i hotel Risnjak, na čijoj terasi možete popiti jutarnju kavicu i pripremiti se za naš izlet. Nakon kraćeg upoznavanja grupe i uvodnih objašnjenja, lokalni prijevoznik vodi nas prema prvom odredištu današnjeg programa – prekrasnom izvoru Kupe.

Nakon okvirno 40-ak min vožnje kroz srce Gorskog kotara, stižemo u mjesto Razloge – simpatično i pitoreskno selo sa svega par kuća i malom crkvom, ujedno je i početna točka naše pješačke ture. Oko 30-ak min hoda dovodi nas na izvor rijeke Kupe – jedno od najdubljih hrvatskih vrela i mnogih neriješenih zagonetki dinarskog krša. Na mjestu izvora formiralo sa manje jezero tirkizne boje, koje će vas očarati svojom ljepotom i pružiti vam idealnu priliku da se prepustite magiji ovog kraja.

Nakon predaha na izvoru nastaviti ćemo slijediti tok nizvodno, uživajući u tišini i miru ovog skrivenog kanjona, kojeg prekida jedino žubor rijeke, cvrkut ptica i let leptira, po kojima je dolina Kupe poznata.  Uskoro dolazimo u mirno mjesto Kupari, smješteno uz samu rijeku, gdje ćemo napraviti malo veću pauzu za okrijepu uz topli napitak i kolač. Na ovom mjestu čekat će nas autor Milan Majerović-Stilinović.

Okruženi šumom, na livadi i uz obalu rijeke Kupe, uživat ćemo u pričama iz knjige ‘Što sam naučio na planini?’, koje će čitati sam autor, a u razgovoru s njim moći ćete saznati kako je knjiga nastala i što je sve Milan Majerović-Stilinović  naučio u planini.

Nakon ove stanke nastavljamo našu pješačku turu, prvo prateći obalu Kupe, a zatim slijedi uspon osamljenim stazama do mjesta Hrib – finalne točke našeg programa. Na lokalnom imanju, u predivnom ambijentu ovog pitoresknog goranskog seoceta imati ćemo ručak, a prije povratka u Delnice očekuje nas još jedno druženje s autorom.

U popodnevim satima, transfer do Delnica i završetak programa.

 • Cijena


420,00 kn po osobi*
*min 8 osoba

Što je uključeno?

 • pješačka tura u NP Risnjak, preko izvora kroz kanjon Kupe, uz iskusnog VMD vodiča
 • ‘Što sam naučio na planini?’ – susret i razgovor s autorom knjige
 • prijepodnevni ‘coffee break’ u selu Kupari (topli napitak i kolač)
 • ručak na imanju u selu Hrib
 • ulaznica za Nacionalni Park Risnjak
 • lokalni prijevoz u Gorskom kotaru (kombi/mini bus), od Delnica do Delnica
 • osiguranje od odgovornosti organizatora i jamčevina
 • troškovi organizacije, prijevoza vodiča, PDV i sl.

 

Popusti:

 • za grupe od 4 ili više osoba – 10% popusta

 

 • Planinarski info kutak


Trajanje: 3h30-4h00 hoda + piknik
Težina: 2 gojzerice (lakša planinarska tura)
Udaljenost / visinska razlika: 11km / +500m  -350m
Teren: raznolik i razmjerno jednostavan teren, kombinacija šumskih puteva i ‘vlaka’ te djelomično užeg pješačkog puta uz rijeku Kupu; na manjem dijelu ture naći ćemo se na lokalnoj cesti (asfalt), ali u vrlo mirnom dijelu Gorskog kotara, bez većeg prometa, u miru šume

 • – VMD organizira prijevoz na području Gorskog kotara, kvalitetnim kombi/mini bus vozilima u suradnji sa lokalnim prijevoznikom

  – prijevoz od vašeg mjesta stanovanja do centra Delnica je vlastiti ili uz jednu od dolje navedenih opcija:

  – dijeljenje prijevoza sa ostalim polaznicima izleta (po dogovoru, kontaktirati naš ured)

  – grupni transfer – u slučaju većeg broja zainteresiranih za prijevoz, VMD tim ponuditi će vam i opciju zajedničkog prijevoza kombijem ili mini busom

 • – program uključuje topli napitak i kolač prijepodne te jednostavniji ručak na imanju u mjestu Hrib

 • – visoke planinarske tenisice ili gojzerice
  – sportska planinarska odjeća (imati rezervnu majicu i sl.)
  – jakna za vjetar i kišu (Gore tex i sl.)
  – topla majica, flis, vesta i sl. za pauze, u slučaju svježijeg vremena
  – sunčane naočale i šešir/kapa, za slučaj toplog i sunčanog vremena (ožujak-rujan)
  – min 1,5l vode po osobi
  – prostirka za sjedenje na travi (za ugodnije čitanje u prirodi)

  Preporučujemo i štapove za hodanje. Ukoliko nemate vlastite, VMD pustolovni laboratorij može vam ih iznajmiti za 30,00 kn dnevno.

 • – Fužine i Jezero Bajer
  – Lokvarsko jezero i lokvarska špilja
  – večera u nekom od lokalnih restorana u Gorskom kotaru ili na obali Kvarnera

 • Vremenski uvjeti

  Područje uz rijeku Kupu odlikuje svježa kontinentalna klima Gorskog kotara, djelomično ublažena za činjenicu da se na našoj turi nalazimo na nižim nadmorskim visinama 300-700m/nm. Tijekom lipnja mogući su i topli sunčani, ali i nešto svježiji dani, posebice u jutarnjim satima. Stoga preporučujemo ponijeti i neku toplu majicu, flis ili vestu u ruksaku, uz ostale dijelove opreme spomenute prethodno pod ‘Što ponijeti?’.

  Naravno, naš pustolovni tim revno prati vremensku prognozu i ostale elemente bitne za održavanje naše ture te će vas u slučaju da se očekuju teži vremenski uvjeti (npr. snažan vjetar, jake kiše i sl.) ili bilo kakve druge prepreke (npr. stanje na cestama), o svemu pravovremeno obavijestiti i dati vam eventualne dodatne savjete oko opreme i sl. Također, naši iskusni vodiči biti će slobodni predložiti i alternativne aktivnosti u okolici, ukoliko se vrijeme pokaže prelošim za održavanje originalnog itinerera, a naši pustolovi u VMD uredima u Zagrebu rado će vam dati savjet ili odgovoriti na dodatna pitanja koja biste mogli imati vezano za kupovinu sportske i dr. opreme, literaturu i sl. Javite se, tu smo za vas!

 

 • Tko me vodi?


29 godina iskustva u organizaciji planinarskih putovanja po Hrvatskoj i svijetu, u kombinaciji sa timom iskusnih vodiča, ljubitelja prirodne te kulturno-povijesne i tradicijske baštine, formula je koja svakoj avanturi izašloj iz VMD pustolovnog laboratorija daje predznak uspješnog ‘eksperimenta’. Dopustite nam da vam otrijemo tajne pustolovne Hrvatske na siguran i zanimljivi način! VIše o našim vodičima i ekipi iz laboratorija ovdje: O VMD-u

Kontaktiraj nas

 

Na vrh