vmd@vmd.hr          +385 1 337 5546          
Trajanje / Težina i tip ture: 1 dan / srednje teška planinarska tura / sa vodičem
Lokacija i tip prijevoza: PP Učka
Cijena: 500 kn po osobi

 • Što nas čeka?


 • Povijest, mitovi i obredi starih Slavena
 • Nezaboravni vidici na obalu i otoke Kvarnera
 • Izazovan uspon sa obala Jadrana na vrh Perun 881m
 • Opuštanje na obali Jadrana

Izazovna i nesvakidašnja planinarska tura na kojoj učimo u pokretu! Saznajte više o povijesti, legendama i obredima starih Slavena sa nama, dok gojzericom otkrivamo tajne mitsko-povijesne staze Trebišća-Perun. Uspon kreće sa jadranske obale (M. Draga), a vodi nas na vrh Perun 881m, podno kojeg su svete obrede održavali stari Slaveni. Tura zahtijeva solidnu fizičku kondiciju i radi toga je ne preporučujemo za djecu mlađu od 12 god. Također, kako biste odmorni krenuli u avanturu, večer prije organizirano je noćenje u obiteljskom pansionu u Lovranu, malom toplom gradiću na obali Jadrana.

 • Program izleta


DAN 1 – Dolazak / Lovran

Dolazak u Lovran, smještaj u obiteljskom pansionu (privatna kupaonica/WC) I slobodna večer. Noćenje.

N.B. Uz nadoplatu (ovisno o željenom meniju) moguće je organizirati večeru u jednom od lokalnih restorana u Lovranu (više info na upit).  

DAN 2 – Mitsko-povijesna staza Trebišća-Perun (881m)

Sastanak grupe I vodiča u Mošćenićkoj Dragi, u 09:00h. Uvodna objašnjenja I polazak na cjelodnevni planinarski izlet istočnim padinama Učke, koji ćemo provesti u proučavanju mitsko-povijesne staze Trebišča-Perun.

‘Staza je otvorena 2009. godine i pokušaj je da vam se približi tko su zapravo Slaveni, što danas znamo o tome odakle su i zašto došli na ovo područje, te kakva su bila vjerovanja prema kojima su krojili život svoje zajednice. Bit će vam izložena i uzbudljiva priča o tome kako su tragovi te drevne prošlosti preživjeli tisućljeće nemirne povijesti da bi danas, djelić po djelić, bili sastavljani u ono što znamo o svetoj prirodi ovog prostora. Staza će vas provesti kroz netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoške vale i dovesti na vrh Perun (880 m). (izvor: PP Učka)

Uspon će  trajati okvirno 3h30 I zahtijeva solidnu fizičku kondiciju, ali naš vodič pobrinuti će se da ostane dovoljno vremena za odmor I zanimljive pauze u kojima ćemo učiti o starim Slavenima I nekadašnjem seoskom životu na padinama Učke. U slučaju lošeg vremena ili neprilagođenog tempa grupe, moguće je skratiti turu I posjetiti samo dio edukativne staze.

Spust u Mošćeničku dragu očekuje se okvirno oko 16:00h, nakon čega završava standardni dio programa. Za one koji žele možemo organizirati I dodatno noćenje u Lovranu te opcionalnu večeru, kao I izlet u Gorskom kotaru u nedjelju (više info na upit).

 • Cijena


Cijena (odrasli): 730,00 kn po osobi*

 • Mladi 12-17 godina – 440,00 kn

Nadoplate:

 • Jednokrevetna soba = 200kn po noćenju I osobi

Ekstra noćenje s doručkom u Lovranu (dvokrevetna soba) = 200kn po noćenju i osobi

Što je uključeno?

 • 1 x noćenje s doručkom u privatnom smještaju u Lovranu (vlastita kupaonica/WC)
 • Vodič sa višegodišnjim iskustvom u planinarenju i interpretaciji baštine – 1 dan
 • 1 x ‘Eko zalogaj’ – mini snack od hrvatskih bio proizvoda
 • Osiguranje od odgovornosti organizatora i jamčevina

 

 • Planinarski info kutak


Trajanje: 6h00min – 6h30min aktivnog hoda + pauze
Nivo: 2 – 3 gojzerice (srednje teška planinarska tura)
Udaljenost / visinska razlika: 14 km / ±830m
Teren: solidan planinarski i šumski put, relativno strm i dug uspon

 • – Vlastiti prijevoz (osobni automobil ili autobus)

  N.B. Osim vlastitim automobilom, dolazak u M. Dragu, moguć je i javnim prijevozom (Brioni d.d. i Arriva) ili možete naručiti  privatni transfer (cijena na upit, ovisno o relaciji i veličini grupe).

 • – Program uključuje ‘eko zalogaj’ (snack) od hrvatskih bio proizvoda
  – Za one koji žele kušati tradicionalnu istarsku i mediteransku kuhinju, moguće je rezervirati večeru u lokalnom restoranu u Lovranu, uz prethodnu najavu i uz nadoplatu (v. info na upit)

 • – Visoke planinarske tenisice ili gojzerice
  – Sportska planinarska odjeća (imati rezervnu majicu i sl.)
  – Jakna za vjetar i kišu (Gore tex i sl.)
  – Topla kapa i rukavice (listopad-ožujak)
  – Sunčane naočale i šešir/kapa, za slučaj toplog i sunčanog vremena (ožujak-rujan)
  – Min 1,5l vode po osobi

  Preporučujemo i štapove za hodanje. Ukoliko nemate vlastite, VMD pustolovni laboratorij može vam ih iznajmiti za 30,00 kn dnevno.

 • – Večera u lokalnom restoranu u Lovranu (na upit)
  – Opatija, kolijevka turizma na istočnoj obali Jadrana
  – Izlet na izvor Kupe u nedjelju (v. info na upit)

 •  

 

 • Tko me vodi?


28 godina iskustva u organizaciji planinarskih putovanja po Hrvatskoj i svijetu, u kombinaciji sa timom iskusnih vodiča, ljubitelja prirodne te kulturno-povijesne I tradicijske baštine, formula je koja svakoj avanturi izašloj iz VMD pustolovnog laboratorija daje predznak uspješnog ‘eksperimenta’. Dopustite nam da vam otrijemo tajne pustolovne Hrvatske na siguran i zanimljivi način! VIše o našim vodičima I ekipi iz laboratorija ovdje: https://vmd.hr/hr/o-nama/

Kontaktiraj nas
Na vrh

Social Share